woensdag 16 mei 2018

Vogels op Curaçao


Tijdens onze vakantie op Curaçao viel ons oog op de prachtige vogels die op het eiland zijn waar te nemen. Hieronder zijn de vogels te zien die we bij vakantie-appartementen Villa Topzicht hebben gespot. Verder naar onderen vind je vogels die we elders op Curaçao tegenkwamen. En tenslotte nog twee mooie plaatjes van de groene leguaan, toch een van de mooiste dieren op het eiland.




Gespot bij Villa Topzicht


Oranje Troepiaal



De oranje troepiaal (Icterus icterus) is een zangvogel die ooit is uitgeroepen tot de nationale vogel van Venezuela. Maar ook op de ABC-eilanden komt deze vogel veelvuldig voor. Als je de oranje troepiaal voor het eerst bekijkt denk je te maken te hebben met een oranje ekster. Oranje troepialen zijn uitstekende zangvogels die veel verschillende geluiden kunnen maken. De meest gehoorde roep is 'troepie-oe troepie-oe'.


Gele Troepiaal




De gele troepiaal (Icterus nigrogularis) is duidelijk herkenbaar aan de felgekleurde gele veren. Ook het geluid van deze de vogel is opvallend en lijkt een beetje op blaffen van een klein hondje, maar de gele troepiaal kan daarnaast ook mooi zingen. In het Papiaments heet de vogel Trupial Kachó, waar het woord hond in voorkomt.

Verschil oranje en gele troepiaal
Het grootste verschil (naast de kleur) is dat de gele troepiaal schuwer is en daardoor wat lastiger te spotten. Verder is het gezang van de gele troepiaal veel minder mooi dan dat van de oranje troepiaal.

Nest gele troepiaal 
Bijzonder is verder het nest dat de gele troepiaal maakt. Het zijn namelijk hangende nesten, een perfecte manier om de jongen veilig te stellen. De ingang van het nest is bovenin en de doorgang is heel nauw waardoor het nest makkelijk te verdedigen is tegen ei-stelende indringers.

Het nest van de gele troepiaal.



Maskergrondvink


Mannetje   

Vrouwtje
De Maskergrondvink (Tiaris bicolor) is de meest onopvallende vogel op Curaçao.  In het Papiaments wordt deze vogel Mòfi genoemd. De Mòfi heeft geen felle tropische kleuren maar als je de vogel wat beter bekijkt zie je dat deze zeker niet saai is. Je kunt goed zien of het om een mannetje of vrouwtje gaat.  Mannetjes hebben een donkere kop en zijn verder ook donkerder van kleur met groene tinten terwijl de vrouwtjes lichter en grijzer zijn.




Roodkraaggors



De roodkraaggors (Zonotrichia capensis) is een kleine vogel met bruin gestreepte bovenzijde en licht grijze onderzijde.  Hij heeft zwarte en grijze strepen op de kop, een rood-bruine kraag en een kleine zwarte vlek op de keel. De lengte van dit vogeltje is ongeveer 14 cm. De roodkraaggors is wijdverspreid in grote delen van Midden - en Zuid-Amerika.


De gewone saffraangors (of saffraanvink)

 

De gewone saffraangors (Sicalis flaveola) heeft een groengele kruin, oranje wangen en een oranje voorhoofd. De grijsbruine vleugels en staart vertonen een groene glans. De bovenzijde van het mannetje is geel met bruingroen. Bij het vrouwtje is de borst groener en het voorhoofd minder fel oranje.




Suikerdiefje

 
  

Het suikerdiefje (Coereba flaveola) is een zangvogel die in het Engels Bananaquit wordt genoemd. Deze vogel komt voor in het noorden en oosten van Zuid-Amerika en in het Caribisch gebied. Hun voedsel bestaat voornamelijk uit nectar en om deze te bereiken, prikt hij een gaatje in de bloemkelk. De meeste vogels bestuiven tevens de bloem, maar deze niet, vandaar de naam. Ook vruchten worden gegeten, maar gewoon suiker steelt hij ook, op de Antillen is dat een oude gewoonte van deze vogel. Suikerdiefjes leven meestal solitair, ze zwermen wel in groepen maar alleen op plaatsen waar voedsel te vinden is.


Tropische spotlijster

 

De tropische spotlijster (Mimus gilvus) is een spotlijster uit Zuid-Amerika, waar deze veel voorkomt in Suriname, Venezuela en op de Benedenwindse Eilanden. De spotlijster is 23 cm lang en een van boven grijze vogel en van onderen vuilwit. Verder heeft hij een witte streep boven zijn ogen en een lange zwarte staart met een wit uiteinde. Deze vogel wordt ook wel grijze, Zuid-Amerikaanse of Caribische Spotlijster genoemd.



Blauwstaartsmaragdkolibrie

 

De blauwstaartsmaragdkolibrie laat zich niet makkelijk fotograferen, zoals op de foto links hierboven te zien is. Daarom is er ook een foto van internet bijgevoegd (rechts, bron Wikipedia). Deze kolibri is gek op gele bloemen, waar je hem vaak kunt aantreffen (ook hier bij Villa Topzicht), als hij al fladderend-zwevend met z’n lange snavel nectar uit de bloemen haalt.  De blauwstaartsmaragdkolibrie is ongeveer 7.5 cm lang en weegt ruim 2,5 gram.



Gespot elders op Curaçao


Caribische troepiaal

 

De Caribische troepiaal (Quiscalus lugubris) hebben we gespot bij Zest Beach Café (Jan Thiel). De Caribische troepiaal of Bootstaart karufowru is een zwarte vogel met gele ogen en een licht naar beneden gebogen snavel. Zijn staart lijkt op een roeispaan. Deze troepialen worden vaak in groepen aangetroffen langs de kust maar soms komen ze ook verder het land in.



Bruine Pelikaan

 

De bruine pelikaan (Pelecanus occidentalis) is overwegend zilvergrijs met bruin, met een witte of wit-gele kop en een donkerbruine hals. Het verenkleed is bij het mannetje en vrouwtje gelijk. Het is een grote vogel met een lichaamslengte van 100 tot 150 cm en een gewicht van meer dan 3,5 kg. Aan zee zijn ze veelvuldig aanwezig. Bruine pelikanen zijn stootduikers. Van meters hoog nemen ze hun prooi in het water waar en duiken naar beneden.


Steenloper

 

De steenloper (Arenaria interpres) is een vogel uit de familie van de strandlopers en snippen. Voor een strandloper heeft de steenloper opvallend korte poten en een stevige snavel. De vogel zoekt het voedsel in tegenstelling tot veel andere strandlopers dan ook niet in het water of in de modder, maar tussen rotsen en steentjes. Tijdens het foerageren beweegt de vogel zich enigszins waggelend voort, terwijl met de snavel steentjes omgedraaid worden op zoek naar schelpdieren en kleine kreeftachtigen. De steenloper komt als doortrekker of wintergast ook in Nederland voor. De vogels op de foto zijn gespot op klein Curaçao.



Maisparkiet - Prikichi - Brown-throated parakeet

 

De maisparkiet (Eupsittula pertinax) is een papegaaiachtige. Voor deze vogel geldt dat hij vrij schuw is en daardoor lastig te fotograferen.  De maisparkiet of prikichi (in het Papiaments) heeft een groenachtig bruine kop met wat geel bij het oog. De rug en de vleugels van de parkiet is groen en aan de onderkant van het lichaam is de kleur lichter groen. In de vleugels komt er ook een beetje blauw voor en de snavel van de parkiet is grijs/zwart. Op zowel Aruba, Bonaire als Curaçao komen parkieten voor. Deze vertonen sterke gelijkenis, maar toch verschillen ze (licht) van elkaar.  (foto rechts: Wikipedia)


Warawara (caracara)

 

De warawara is de bekendste roofvogel die voorkomt op Curaçao. Je vindt hem vooral in (de omgeving van) het Christofferpark. De warawara voelt zich goed thuis op droge terreinen met doornstruiken en cactussen. Men ziet hem boven heuvels of boven de oceaan zweven. Maar vaak loopt de Warawara ook op de grond om voedsel te zoeken. De warawara is een aaseter die bijvoorbeeld hagedissen en muizen eet, maar ook kadavers van grotere dieren als wilde geiten. De vogel heet eigenlijk caracara, maar alleen op Curaçao wordt hij warawara genoemd.


Naaktoogduif - Bare-eyed Pigeon

 

De naaktoogduif (Patagioenas corensis) is duivensoort die voorkomt in Colombia, Venezuela en de Nederlandse Antillen. Zoals de naam al aangeeft valt deze duif vooral op door zijn bijzondere ogen, of beter gezegd: de donkere band om zijn ogen. De naaktoogduiven zijn niet schuw en scharrelen veelal rond in de buurt van mensen, vooral als die aan het eten zijn. Je treft ze daarom veel aan op terrassen en op het strand.


Musduif - Common Ground-Dove


De musduif (Columbina passerina) is een kleine duivensoort. Deze duif leeft meestal op de grond, maar ze kunnen wel vliegen (ook al doen ze dat weinig). De musduif kan 15 tot 18 centimeter groot worden en heeft een geel-oranje snavel met een zwart puntje. Net als de naaktoogduiven zijn ook de musduifjes niet schuw en scharrelen ze veel rond in de buurt van mensen, zoals op het strand.


Leguaan

 

Tenslotte even aandacht voor een reptiel, de groene leguaan (Iguana iguana). Als je op Curaçao bent moet je dit mooie dier gezien hebben! Leguanen (Iguanidae) zijn familie van hagedissen. Op Curaçao komt de groene leguaan veel voor. De groene leguaan is ook een bekend exotisch huisdier en wordt wereldwijd gehouden. De leguanen worden wat groter dan de meeste hagedissen en bereiken een lichaamslengte van ongeveer een meter inclusief staart. De meeste soorten hebben een verhoudingsgewijs lange staart. Op het midden van de rug is een rugkam aanwezig die doorloopt tot aan de nek. De groene leguaan is overigens volkomen ongevaarlijk: leguanen zijn namelijk vegetariërs.

2 opmerkingen:

  1. Wat leuk om dit allemaal te zien, had het geluk om een weekje in Curaçao te zijn en heb ze allemaal gezien. Vooral de naaktoog duif heel prachtig scharrelend op het strand.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Op dit moment ben ik op Curaçao en heb bijna alle vogels ge,ien, behalve de Saffraan Gors. Dank,ij jullie blog weet ik nu de namen van de vogels. Bedankt!!

    BeantwoordenVerwijderen